Audio produkcija – Prenosite Vaše poruke jasno i glasno

audio-produkcija-11

Profesionalna produkcija događaja bilo koje vrste podrazumijeva širok dijapazon brojnih vještina i znanja koje Vaš organizacioni tim mora da posjeduje, no upitate li bilo kojeg profesionalca prvo što će Vam svako od njih istaći kao jedan od najvažnijih segmenata događaja jeste audio produkcija. 

Iako smo u modernom dobu najčešće navikli da su nam multimedijalne teme združene, te se nerijetko u percepciji video i audio produkcija ne razdvajaju, no itekako je važno prepoznati kakve prednosti donosi posvećivanje vremena produkciji zvuka.

Zašto je audio produkcija važna?

Zvuk (audio) je važan jer angažuje publiku: Pomaže u prenošenju informacija, povećava vrijednost produkcije, izaziva emocionalne odgovore, naglašava ono što je na ekranu i koristi se za označavanje raspoloženja.

Kada se dobro iskoriste, jezik, zvučni efekti, muzika, pa čak i tišina, mogu dramatično podići atmosferu događaja. Loš zvuk, međutim, može uništiti Vaš video ili animaciju. Pa ipak, audio se često ostavlja kao naknadna misao za postprodukciju, što je suludo jer nikakva magija montaže ne može popraviti loš zvuk.

Ključno je imati najbolji mogući kvalitet zvuka. Zapamtite da se značajan dio video sadržaja danas prati i sluša putem slušalica, pa je jasan zvuk ključan. Nema ničeg dosadnijeg u ovim slučajevima od zvuka lošeg kvaliteta koji se izvikuje direktno u vaš mozak! Ako je zvuk loš, kvalitet videa je ugrožen i to može dovesti do toga da ga gledaoci prestanu gledati, bez obzira na to što smatrate da je vizuelni dio najvažnija komponenta.

U organizaciji događaja kvalitet zvuka je od najveće važnosti. Potrebno je puno vremena i pažnje za koordinaciju svih audiovizuelnih elemenata uspješnog poslovnog sastanka, prezentacije ili korporativnog događaja. Odlične zvučne usluge tokom događaja ili konferencije mogu poboljšati interakciju između izlagača i publike. Veoma je važno da zvučni sistemi obezbijede jasno, čisto i pouzdano pojačanje. Povratna informacija ili šum u signalu može biti neprimjetan za prezentatora, ali vrlo neugodan za prisutne ako je konstantan. 

Važnost unajmljivanja kvalitetne audio opreme, ali i profesionalaca iz audio svijeta ne može se precijeniti, jer dobar zvuk zaista osigurava sjajnu atmosferu u svakom ambijentu.

Ono što je važno da znate u procesu audio produkcije je sljedeće:

  • Pratite zvuk tokom snimanja
  • Pažljivo birajte lokaciju kako biste smanjili pozadinsku buku (isključite računare, klima uređaje i brbljive ljude!)
  • Provjerite frekvencije i nivoe – neki ljudi govore glasnije od drugih
  • Trostruko provjerite da li je zvuk u potpunosti sinhronizovan sa video zapisom tokom uređivanja
  • Uvjerite se da su sve audio točke označene radi lakšeg uređivanja
  • Radite sa profesionalcem koji razumije zvuk

Event Tim u području audio produkcije posjeduje dugogodišnje iskustvo, ali i svu potrebnu opremu kako bi svojim klijentima omogućili sva potrebna zvučna iskustva tokom organizacije svih vrsta događaja. Svi ovi elementi ključni su za stvaranje pretpostavki jednog odličnog audio-vizuelnog ambijenta, u kojem će posjetitelji Vaših događaja istinski uživati.

Podijeli objavu sa prijateljima

Facebook
LinkedIn

Pošalji upit za događaj

Fizička lica nisu obavezna popuniti polje "Naziv kompanije"